SPØRGSMÅL:

Jeg er blevet anbefalet at kontakte dig med et spørgsmål.

Jeg har det problem, at jeg får hovedpine af parfumen i en særlig kalkfjerner, som jeg ofte støder på. Jeg har hørt, at den ikke kan udskiftes, da andre kalkfjernere ikke virker ligeså godt. Dette synes jeg, lyder ret mærkeligt, da jeg selv med stor succes bruger parfumefri rengøringsmidler derhjemme.

Derfor vil jeg høre dig, først om der kan være noget om, at der ikke findes effektive kalkfjernere uden parfume – dernæst om du har nogle ideer til, hvor jeg kan finde dokumentation for, at dette ikke er tilfældet, i fald det ikke er tilfældet.

På forhånd mange tak for din hjælp.

SVAR:

Tak for din henvendelse.

Det er en myte at kalkfjernere er mindre effektive, hvis de ikke indeholder parfume. Parfumen har ingen ”renseegenskaber”, men er tilsat for at der skal ”dufte” rent. Det er sund fornuft at undgå parfume i rengøringsprodukter og andre produkter. Flere og flere udvikler parfumeallergi og det er rigtig surt at være allergisk overfor parfume, da det jo findes alle vegne og symptomerne kan være rigtig ubehagelige.

Produkter fra Änglamark (Kvickly, Brugsen og Fakta) og Tusindfryd ( Irma) indeholder ikke parfume. Der findes både en sanitetesrens og en afkalker til baderum i serien . Serien Levevis fra Dansk Supermarked og varemærket Neutrals produkter er også uden parfume. på Miljømærkesekretariatetes hjemmeside er der en fortegnelse over miljømærkede kalkfjernere, der også omfatter produkter til erhvervsvirksomheder: http://www.ecolabel.dk/cgi-bin/MsmGo.exe?grab_id=79&page_id=15998976&query=kalkfjerner%2A&hiword=kalkfjerner%2A+. En del af disse kalkfjernere er parfumefri, oplysning om parfume fremgår af listen eller kan indhentes hos producenten.

Du kan læse mere om rengøring og parfume her http://www.forbrugerkemi.dk/test-og-rad/hjemmet/rengoring/fakta-om-rengoring

Venlig hilsen Lisbeth


SPØRGSMÅL:

Jeg vil gerne udskifte en 100 W glødepære i en PH lampe med en A-pære, men jeg er usikker på hvilken A-pære jeg skal købe.

SVAR:

Generelt er rådet at gå efter de A-pærer som har Elsparemærket . Du kan finde dem på Elsparefondens liste www.elsparefonden.dk . A-pærer med Elsparemærket overholder krav om energieffektivitet, holdbarhed og farvekvalitet. Da du har en PH lampe som kræver særlige hensyn, kan du samtidig få hjælp på Louis Poulsens hjemmeside, hvor egnede sparepærer for bestemte lampetyper er anført. http://www.louispoulsen.com/downloads/lyskildeoversigt.pdf

Venlig hilsen Lisbeth


SPØRGSMÅL:

Hvor kan jeg aflevere mine brugte elsparepærer?
Jeg ved de skal behandles som farligt affald da de indeholder kviksølv, men skal jeg virkelig tage fra Hellerup ud til genbrugsstationen på Ørnegårdsvej for at aflevere to elsparepærer? Kan kommunen ikke lave et indsamlingssystem i stil med den for batterier?

SVAR:

Indtil videre er genbrugsstationen det sted, hvor de brugte sparepærer skal afleveres. Enkelte butikskæder tager ødelagte elsparepærer retur. Et kommunalt indsamlingssystem for elsparepærer vil være dyrt at etablere og vedligholde, da der er en række forholdsregler ved indsamling af farligt affald der skal overholdes.

Jeg kan anbefale at du lægger de ødelagte elsparepærer i en lukket plastpose og så venter med turen til genbrugsstationen, til du har lidt mere at komme derud med. Det er jo også en miljøbelastning at køre turen i bil.

Venlig hilsen Lisbeth


SPØRGSMÅL:

Kan jeg hente orm til min kompostbeholder på genbrugsstationen?

SVAR:

I nogle kommuner har man valgt at udlevere kompostorme (Eisenia fetida eller Eisemnia andrei) fra genbrugsstationen. Kompostorme fremmer omsætningen. Det er ikke muligt at få kompostorme på Genbrugsstationen på Ørnegårdsvej. Du kan i stedet bestille kompostorme over nettet:
http://www.humus.dk/
http://www.nyttedyr.dk/
Prisen ligger mellem 250 og 300 kr.
Læs mere om kompostering på www.havenyt.dk

Venlig hilsen Lisbeth


SPØRGSMÅL:

Kan jeg aflevere blød pvc på genbrugsstationen?

SVAR:

Ja du kan aflevere pvc affald i container 62 til deponi. I øjeblikket bliver produkter med pvc sendt videre til deponering. Ved forbrænding af pvc dannes der syre, denne neutraliseres med tilsætning af kalk.Tilsætningen af kalk bevirker at man står med en større mængde affald end den man startede med.

Venlig hilsen Lisbeth